آخرین بهروزرسانی: ۹ خرداد ۱۴۰۰
رضا اردکانیان، وزیر نیرو در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۹ خرداد به مسئله خاموشیهای اخیر پرداخت. به گزارش جامعه خبری تحلیلی الف از صحن مجلس، وزیر نیرو رمزارزها را علت قطعی برق دانست. اردکانیان در توضیح صحبتهایش درباره رابطه خاموشیها و ارزهای دیجیتال گفت: «سال آبی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ که از اول مهرماه گذشته آغاز شده از خشکترین سالها در ۵۰ سال اخیر بوده است. وقتی من در آبانماه سال ۱۳۹۶ کارم را شروع کردم سال آبی ۱۳۹۶ – ۱۳۹۷ هم خشکترین سال در ۵۰ سال اخیر بود. حجم مفید مخازن سدها که نیروگاه برق آبی دارند مشخص است. امسال حجم مفید ما نسبت به پارسال ۵۰ درصد کاهش یافته و این موجب ۳۵۰۰ مگاوات کاهش ظرفیت برق شده است.»
وزیر نیرو صحبتهایش را با اشاره به گرمای زودهنگام و افزایش مصرف روزانه انرژی در سال جاری ادامه داد و گفت: «اتفاق دوم گرمای زودرس است، زودتر گرمشدن هوا موجب شده دستگاههای سرمایشی هم زودتر به کار بیفتند و نیروگاهها نیز توان خروجی اندکتری داشته باشند به نحوی که در روز ۲۹ اردیبهشتماه سال جاری ما به اوج مصرف ۵۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات رسیدیم، در حالی که در سال گذشته این اوج مصرف در روز ۲۴ خردادماه و در سالهای قبل در یکم و نهم تیرماه اتفاق افتاد.»
این مقام مسئول، افزایش ۲۲/۵ درصدی مصرف انرژی در سال ۱۴۰۰ را یکی از عوامل قطعی برق دانست.
به گفته وزیر نیرو، مصرف برق در اردیبهشت امسال ۱۷/۹ درصد بیشتر از مدت مشابه در سالهای ۹۸ و ۹۹ بوده است. اردکانیان افزایش مصرف انرژی را به رمزارزها مرتبط دانسته و معتقد است صادرات انرژی در حال انجام است. اردکانیان در اینباره میگوید: « ترجیحم این است که بگویم صادرات انرژی است اگر استخراجگر با مجوز این کار را میکند صادرات انرژی انجام میدهد و اگر هم پنهانی است این کار غیرقانونی است. وقتی تولید رمزارز به صورت پنهان انجام میشود مصرف انرژی هم به مراتب بیشتر است.»
پیشتر نیز سخنگوی صنعت برق رمزارزها را دلیل اصلی قطع برق دانسته بود. وزیر نیرو نیز امروز یکشنبه ۹ خرداد استخراج غیرقانونی رمزارزها را عامل خاموشیهای گسترده سراسر کشور دانست. به گفته وزیر نیرو از تیرماه سال ۹۹ تا فروردینماه ۱۴۰۰ با کمک نیروی انتظامی دستگاههای رمزارز غیرقانونی بسیاری کشف و ضبط شد. وی در ادامه توضیح داد که سیر کشف دستگاههای رمزارز غیرقانونی رو به افزایش بوده و تاکنون حدود ۱۷۵ هزار دستگاه ضبط شده است. اردکانیان همچنین گفت: «براساس آخرین گزارش مراجع جهانی ۱۰ درصد انرژی مصرفی تولید رمزارزها در جهان مربوط به ایران است و این یعنی حداقل ۲۰۰۰ مگاوات صرف تولید رمزارز میشود؛ در حالی که مطابق مصوبه هیات وزیران آن تعدادی که مجوز گرفتهاند ۳۲۱ مگاوات بیشتر نیست. لذا انتظار میرود به زودی در این باره تدابیری با هماهنگی دستگاههای مربوطه اندیشیده شود.»
محمد باقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به سردرگمی میان وزارتخانهها به بلاتکلیفی مسئولیتهای رمزارزی پرداخت. قالیباف اظهار داشت که دولت پیشبینی میکرد که امسال برق کم داریم، اما تدبیر نکردند.
رییس مجلس گفت: «چرا دولت در مورد ساماندهی رمزارز لایحه نمیدهد؟ مجلس در این مورد طرح آماده دارد، اما وظیفه دولت است لایحه بدهد. مدیریت حوزه انرژی در کشور دچار سردرگمی است».
وزیر نیرو با توجه به صحبتهای رییس مجلس و در توضیح خاموشیهای اخیر گفت: «جمعبندی کمیته مربوطه توسط شورای امنیت کشور و همچنین شورای عالی امنیت ملی معطوف به این است که افزایش دما و رمزارزها علت اصلی خاموشیها هستند که انشاءالله با همکاری قوه قضاییه به این موضوع پرداخته خواهد شد. همچنین خشکسالی، کمبود آب در سد برای تولید برق و افزایش دمای زودهنگام و استفاده از رمزارز موجب شد برخلاف همه سالهای گذشته رشد مصرفمان ۱۹ درصد باشد، یعنی اوج مصرف ما تا آخر اردیبهشت سال جاری نسبت به سال گذشته ۸۵۰۰ مگاوات افزایش یافت.»
با وجود آنکه بسیاری از فعالان حوزه ارزهای دیجیتال به بررسی میزان مصرف برق خانگی و برق مزارع استخراج در کشور پرداخته و به این نتیجه رسیدهاند که استخراج رمزارزها در مقابل میزان برق تولیدی ناچیز است، وزیر نیرو نظاممند شدن فعالیت ماینرها را ضروری دانست و افزود: «ما دست مجلس شورای اسلامی را هم میبوسیم که این فعالیتها را نظاممند میکند و برای موارد خلاف مجازاتهایی تعیین کند. برای هر بیت کوین باید ۳۰۰ مگاوات ساعت انرژی مصرف شود یعنی برق شبانه روز ۳۰ هزار مسکن باید قطع شود که یک بیت کوین تولید شود. من تردیدی ندارم که این کار درآمد ارزی ایجاد میکند ولی ۳۲۱ مگاوات تولید مجاز است. ما باید این کار را نظاممند کنیم که در شرایط گرما و کرونا این کار به شکل غیرمجاز توسعه پیدا نکند.»